Fa'afeiloa'i i la matou upega tafa'ilagi!
ata i tua

Fa'afefea ona iloa le eseesega i le va o X-Rays, CT ma MRI?

O le faʻamoemoe o lenei tusiga o le talanoaina lea o ituaiga e tolu o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻafomaʻi e masani ona fenumiai e tagata lautele, X-ray, CT, ma MRI.

 

Fa'asao maualalo fa'avevela-X-ray

X-ray ata

Na faapefea ona maua le igoa o le X-ray?

O lena mea tatou te toe foi atu ai i le 127 tausaga ia Novema. Na maua e le fomaʻi Siamani o Wilhelm Conrad Roentgen se mea e le masani ai i lana fale suesue faatauvaa, ona ia faʻaaluina lea o vaiaso i totonu o le fale suʻesuʻe, ma faʻamaonia lona toʻalua e galue o se suʻega suʻega, ma faʻamaumau le uluai X-ray i le talafaasolopito o le tagata, aua o le malamalama o le tumu i mealilo le iloa, na faaigoa e Roentgen le X-ray. O lenei suʻesuʻega sili na faʻavaeina ai le faʻavae mo suʻesuʻega ma togafitiga faafomaʻi i le lumanaʻi. O le aso 8 o Novema, 1895, na fa'ailoa ai le Aso Fa'avaomalo Fa'avaomalo e fa'amanatuina ai lenei mea na maua.

O le X-ray o se ave o le malamalama e le o vaaia ma se umi puupuu o le galu o le eletise eletise i le va o le ultraviolet ma le gamma ave. I le taimi lava e tasi, o lona gafatia e malosi tele, ona o le eseesega i le mamafa ma le mafiafia o fausaga eseese o le tino o le tagata, o le X-ray e faʻafefe i tikeri eseese pe a pasi atu i le tino o le tagata, ma le X- ave fa'atasi ai ma fa'amatalaga atenuation 'ese'ese pe a uma ona tu'ia le tino o le tagata e ui atu i se fa'asologa o tekonolosi fa'atupuina, ma iu ai ina fa'atupu ata ata uliuli ma pa'epa'e.

X-ray CT su'esu'ega ata

X-ray ma CT e masani ona tuʻufaʻatasia, ma e iai a latou mea e tutusa ai ma eseesega. O ia mea e lua e tutusa i le faʻataʻitaʻiga mataupu faavae, o ia mea uma e faʻaogaina le X-ray penetration e fausia ai ata uliuli ma paʻepaʻe faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le malosi o le radiation e ala i tino o tagata e ese le mamafa ma le mafiafia. Ae e iai foi eseesega manino:

Muamua, o le eseesegapepeloi foliga vaaia ma le faagaoioiga o meafaigaluega. O le X-ray e sili atu ona tutusa ma le alu i se fale ata e fai ai se ata. Muamua, e fesoasoani le tagata maʻi i le tulaga masani o le nofoaga o suʻega, ona faʻaaogaina lea o le X-ray bulb (mea pueata tele) e fana ai le ata i le tasi sekone. O meafaigaluega CT e foliga mai o se "donut" tele i foliga vaaia, ma e manaʻomia e le tagata faʻatautaia le fesoasoani i le tagata maʻi i luga o le moega suʻega, ulufale i le potu taʻavale, ma faia se CT scan mo le maʻi.

Lona lua, o le eseesegapepeloi auala ata. O le ata X-ray o se ata faʻapipiʻi lua-itu, ma o faʻamatalaga ata o se faʻatonuga e mafai ona maua i le tasi fana, lea e tasi le itu. E talitutusa ma le matauina o se fasi falaoa e leʻi tipiina atoa, ma e le mafai ona faʻaalia manino le fausaga o totonu. O le ata CT e aofia ai se faasologa o ata tomography, lea e tutusa ma le vavaeina o le fausaga o le tino i luga o le laulau, manino ma taʻitasi e faʻaalia atili faʻamatalaga ma fausaga i totonu o le tino o le tagata, ma o le iuga e sili atu nai lo le X- ata tifaga.

Tolu, i le taimi nei, X-ray ata pue ua saogalemu ma matua faaaogaina i le suʻesuʻega fesoasoani o tausaga ponaivi o tamaiti, matua e le tatau ona popole tele e uiga i le aafiaga o le radiation, X-ray fualaʻau fualaʻau e matua itiiti lava. O loʻo i ai foi maʻi e o mai i le falemaʻi mo togafitiga faʻapitoa ona o faʻalavelave, o le a faʻapipiʻiina e le fomaʻi le lelei ma le le lelei o le X-ray ma le CT, e masani lava o le filifiliga muamua mo le suʻega X-ray, ma pe a le mafai ona faʻaogaina le X-ray. e maua ni manu'a manino po'o ni manu'a masalomia ma e le mafai ona fa'amaonia, ole a fautuaina le su'ega CT e fai ma fesoasoani fa'amalosi.

 

Aua le fenumiai le MRI ma le X-ray ma le CT

MRIe foliga tutusa ma le CT i foliga vaaia, ae o lona avanoa loloto ma pu laiti o le a aumaia ai se lagona o le mamafa i le tino o le tagata, o se tasi lea o mafuaaga e fefefe ai le toatele o tagata.

O lona mataupu faavae e matua ese lava mai le X-ray ma le CT.

MRI su'ega

Matou te iloa o le tino o le tagata e aofia ai atoms, o mea o loʻo i totonu o le vai i totonu o le tino o le tagata e sili atu, o le vai o loʻo i ai hydrogen protons, pe a taoto le tino o le tagata i le maneta, o le ai ai se vaega o le hydrogen protons ma le pulupulu. faailo o le fanua mageta i fafo "resonance", o le taimi e gaosia e le "resonance" e maua e le tagata e taliaina, ma mulimuli ane faagaioiina e le komepiuta le faailo vaivai resonance, fausia ai se ata faatusa lanu uliuli ma paepae.

E te iloa, o le resonance maneta faaniukilia e leai se faʻaleagaina o le radiation, e leai se ionizing radiation, ua avea ma auala masani faʻataʻitaʻiga. Mo ga'o vaivai e pei o le neura, sooga, maso ma ga'o, e sili atu le MRI.

Ae ui i lea, e iai foʻi le tele o faʻalavelave, ma o nisi itu e maualalo ifo i le CT, e pei o le mataʻituina o nodules pulmonary laiti, gau, ma isi. CT e sili atu le saʻo. O le mea lea, pe filifili X-ray, CT poʻo MRI, e manaʻomia e le fomaʻi ona filifili faʻamaoniga.

E le gata i lea, e mafai ona tatou vaʻaia meafaigaluega MRI o se maneta tele, o mea faʻaeletoroni e latalata i ai o le a le manuia, o mea uʻamea latalata i ai o le a faʻapipiʻiina vave, e mafua ai se "aʻafiaga o le missile", e matua matautia lava.

O le mea lea, o le saogalemu o le suʻega MRI o se faʻafitauli masani mo fomaʻi. Pe a sauniuni mo suʻega MRI, e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi le talaʻaga faʻamaoni ma auiliiliga, mulimuli i le faʻatonuga a tagata tomai faapitoa, ma faʻamautinoa le suʻega saogalemu.

 

E mafai ona vaʻaia o nei ituaiga e tolu o X-ray, CT ma MRI faʻataʻitaʻiga faʻafomaʻi faʻataʻitaʻiga e fetaui le tasi ma le isi ma tautua ai maʻi.

 

——————————————————————————————————————————————— —————————————————————————————————————

E pei ona tatou iloa uma, o le atinaʻeina o le falemaʻi faʻataʻitaʻiga e le mavavaeeseina mai le atinaʻeina o se faʻasologa o mea faʻafomaʻi - faʻaeseesega faʻamaʻi faʻamaʻi ma a latou mea faʻaaoga lagolago - o loʻo faʻaaogaina lautele i lenei matata. I totonu o Saina, lea e taʻutaʻua mo lona gaosiga o gaosiga, e tele tagata gaosi oloa taʻutaʻua i le fale ma fafo mo le gaosiga o meafaigaluega faʻafomaʻi, e aofia aiLnkMed. Talu mai lona fa'avaeina, LnkMed o lo'o taula'i i luga o le fanua o fa'a'ese'ese fa'aoso maualuga injectors. O le vaega fa'ainisinia a LnkMed e ta'ita'ia e se Ph.D. ma le sili atu ma le sefulu tausaga o le poto masani ma o loʻo faʻatino loloto i suʻesuʻega ma atinaʻe. I lalo o lana taitaiga, o leCT tui tasi ulu,CT lua ulu injector,Injector sui fa'atusatusa MRI, maAngiography fa'a'ese'ese fa'a'ese'ese mea fa'asu'iua mamanuina i nei foliga: o le tino malosi ma le faʻapipiʻi, o le faʻaogaina faigofie ma le atamai faʻaoga, o galuega atoatoa, saogalemu maualuga, ma le mamanu umi. E mafai fo'i ona matou tu'uina atu tui ma paipa e fetaui ma na ituaiga ta'uta'ua o CT,MRI,DSA injectors Fa'atasi ai ma o latou uiga fa'amaoni ma le malosi fa'apolofesa, o tagata faigaluega uma a LnkMed e vala'aulia fa'atasi oe e sau e su'esu'e fa'atasi maketi.

potu MRI ma simens scanner


Taimi meli: Mati-04-2024